Podpůrná skupina pro kojení, nošení a mateřství

TERMÍNY BUDOU VYHLÁŠENY V PRŮBĚHU ZÁŘÍ

Na podpůrných skupinách můžete sdílet radosti a strasti kojení a mateřství, můžete se ptát na mýty ohledně kojení, přirozené mechanismy kojení, zásady nošení s pomůckami i bez, na tvorbu a úrovně vazby a mnoho dalších.

Provázet vás bude mentorka a laktační poradkyně Bc. Hanka David.

Na podpůrnou skupinu můžete přijít bez rezervace. Probíhá přímo v herničce mateřského centra, kde si děti mohou hrát a vy naslouchat, diskutovat nebo probírat své otázky.

Vstupné: 50 Kč/rodina

Na skupiny chodí ženy v různých etapách mateřství – maminky, které své miminko ještě jen čekají, spolu s čerstvými maminkami, s maminkami větších miminek, které začínají jíst příkrmy, maminky kojící během dalšího těhotenství, maminky kojící tandemově – starší dítě a nové miminko, maminky s dětmi, které jsou právě v procesu odstavování se atd. Matky mají možnost vidět, jakým způsobem zahrnují kojení do péče o své děti jiné matky ve skupině. Vidí děti různého veku – od novorozenců až po starší děti jak se kojí, v jakých situacích, jak kojení probíhá. Na skupině se také probírá nošení dětí, vázání šátků a další situace v mateřství.

Podpůrné skupiny pomáhají vytvářet  také přátelství. Matky ze skupiny zvou na další setkání své kamarádky, těhotné či kojící maminky. Pomáhají tak matkám na mateřské dovolené nebýt v izolaci, poznávat nové lidi. Zároveň se tak vytváří kultura kojení a obraz kojení, tak potřebný pro to, aby kojení bylo úspěšné.

Klíčovou roli ve skupině hraje poradkyně při kojení. Udržuje rovnováhu mezi poskytováním správných informací o kojení a prostorem pro sdílení nápadů a zkušeností mezi účastníky.

 

Bc. Hanka David

Od roku 2020 působí jako laktační poradkyně pod směrem Přirozené kojení, téže roku jsem se jako překladatelka zapojila do Rodičovství hrou, kde později začala působit jako moderátorka a dala se na studium přímo v Neufeldově institutu v Kanadě. Věnuje se také nošení dětí. Je součástí týmu festivalu Respektu k porodu, členkou Hnutí za aktivní mateřství a Česko-Čínské společnosti.